Waterstraalmachines voor bewerken materialen

Al honderden jaren maken mens en machine gebruik van de kracht van het water. CNC waterstraalmachines maken het mogelijk om met het opwekken van hogedruk tal van materialen te bewerken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld staal, RVS, aluminium, kunststof, hout, graniet, marmer alsmede aan glas, keramiek, karton, gummi, schuimstoffen, leer, textiel en schuimplaat.

Waterstraalmachines zijn dus geschikt voor veel verschillende toepassingen. NC Techniek levert verschillende oplossingen in diverse afmetingen en met meerdere pompcapaciteiten.

De CNC waterstraalmachines bevatten twee hoofdcomponenten:

Waterstraal-installatie: met geïntegreerde waterbak en CNC gestuurde snijtafel.
Power Pack: voor het opwekken van snijdruk met behulp van de geïntegreerde pomp.

CNC waterstraalmachines in verschillende formaten

Bovenstaande waterstraalsnijder inclusief waterbak bieden wij aan in verschillende formaten. Formaten variërend van 1.250 x 1.250 mm tot 3.000 x 1.500 mm. Daarnaast kunnen we ook een machine op maat ontwikkelen. Deze wordt volledig afgestemd op uw wensen qua formaat.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een machine voor laboratoriumwerkzaamheden met een formaat van 500 x 500 mm. Maar ook een machine met meerdere bewerkings-koppen en een formaat van 4.000 x 2.000 mm voor massaproductie behoort tot de mogelijkheden.

Vijf verschillende standaard niveaus

De geïntegreerde waterbak is multifunctioneel. Zo dient deze als machinetafel voor het opnemen van materiaal. Deze bevat in dat geval een rooster met aanslag X-Y waarop met het werkstuk plaatst. Een andere toepassing van de waterbak is dat het water in de bak de hogedrukstraal afremt.

Tijdens het snijden komt er vuil los achter in het bekken. Dat vuil wordt vervolgens gefilterd in de bak. De Power Pack heeft vijf verschillende standaard-niveaus. Zij verschillen qua hoeveelheden aangevoerd water, aantallen en de grootte van de snijkop.

Hogedrukpomp en SPS-besturing

Onze waterstraalmachines leveren 3800 bar aan druk voor bewerkings-doeleinden dankzij de hogedrukpomp van Hammelman. De frequentieomvormer zorgt vervolgens voor de aansturing van het vermogen. De power pack heeft ook haar eigen SPS-besturing. SPS staat voor Small Processor Systems en communiceert rechtstreeks met de CNC-besturing van de machine.

Waterstraalmachines met een hogedrukpomp van Hammelman

Kenmerken CNC waterstraalmachines

Onze machines bieden twee bewerkings-mogelijkheden:

– Snijden op basis van schoon water, geschikt voor zachte materialen
– Doorsnijden ofwel abrasief toevoegen

We maken tevens gebruik van een met diamant belegde spuitkop en een straalbuis. Het water wordt er met een druk van 3.800 bar uitgespoten waarbij de straal een snelheid van ruim 2.000 km/u behaalt. Tijdens het snijproces van het materiaal wordt er zand aan de straal toegevoegd.

De volgende zaken bepalen de kwaliteit en de snelheid van stralen:

– De hoeveelheid abrasief;
– De kwaliteit van het abrasief;
– De druk van het water;
– De kwaliteit van het contour.

Voordelen van werken met waterstraalmachines

Waterstraalsnijden noemt men ook wel eens een “koude techniek”. Door het ontbreken van warmte in de bewerkte materialen, ontstaan er absoluut geen verkleuring, uitharding, versmelting, haarscheurtjes, vervorming en chemische reacties rond de snijrand. Het materiaal wordt daarbij niet platgedrukt en blijft derhalve spanningsvrij.

Het oppervlak zal tevens niet verbranden wanneer verzinkte of gecoate materialen met de waterstraalsnijmachines worden gesneden. Bij het snijden middels waterstralen wordt er niet aan scherpte ingeboet. Ook behoud je een gladde snede die niets aan kwaliteit verliest. De kans op oneffenheden na de werkzaamheden is minimaal. Nabewerking is dus zelden nodig.

Minimaal snijverlies

Waterstraalsnijden is een zeer nauwkeurige techniek en het spectrum aan mogelijke vorm is vrijwel onbeperkt. De snijkop is computergestuurd en heeft een tolerantie van +/-0.1 mm. Doordat de straal erg dun is, is ook het snijverlies minimaal. Het snijverlies is afhankelijk van het bewerkte materiaal en varieert van 0,1 tot 1,3 mm.

In geval van werkzaamheden die veel precisie vergen, bijvoorbeeld het in elkaar passen van onderdelen, is waterstraalsnijden een zeer geschikte techniek. Mede door het ontbreken van warmte kunnen kleine gaten in dikkere materialen worden gesneden, exact op de juiste plaats. Het is zelfs mogelijk om deze in RVS te tappen of te verzinken.

Optimaal materiaalgebruik

Werkstukken zetten wij met behulp van computers nauwkeurig in elkaar. Dit zorgt voor een optimaal materiaalgebruik. De kwaliteit, oftewel de ruwheid van het snijvlak, kunnen we desgewenst aanpassen door het wijzigen van de snijsnelheid. We bieden op deze manier de meest optimale en economisch voordelige oplossing, kijkende naar de toepassing van de verschillende materialen.

Wilt u meer weten over onze machines en de mogelijkheden? Schroom dan niet contact met ons op te nemen. We lichten u graag een en ander nader toe in een persoonlijk onderhoud.